#11 Vind je stageplek

Hoe vind je een goede stageplek?

Als je begint met je studie, dan weet je al dat een stageperiode behoort tot je studie. Misschien sta je nu wel net voor die keuze en heb je geen idee.
Hoe ga je eigenlijk die ene leuke stage vinden? Vaak loop je stage voor minimaal een aantal maanden, deze tijd wil je uiteraard graag doorbrengen bij een leuk bedrijf. Je wil graag het beste uit je stagetijd halen en werkervaring opdoen voor de toekomst. Met onze tips helpen we je graag hoe je een leerzame en leuke stage kan vinden.

👉🏻 Tip 1: Waar liggen je interesses
Ga voor jezelf na wat je echt interesseert. Je stageperiode is namelijk de perfecte periode om uit te zoeken of de interesses die hebt, ook echt bij je baan voor de toekomst passen. Ga op zoek naar een bedrijf waarvan je denkt dat de bedrijfscultuur en het werkgebied aansluiten bij jouw wensen.
Volg je een opleiding tot timmerman, dan is het aannemelijk dat je bij een timmerbedrijf gaat werken. Maar hier heb je nog zoveel keuzemogelijkheden. Je kunt denken aan het werk bij een aannemer, maar overweeg ook eens om als timmerman in de scheepsbouw aan de slag te gaan.

👉🏻 Tip 2: Begin op tijd
Het klinkt zo cliché, maar het is echt waar! Veel stages vallen tegen, omdat je niet bij het juiste bedrijf terecht komt. Vaak heb je dit zelf in de hand; door op tijd te beginnen met zoeken en bedrijven te benaderen, heb je vaak nog voldoende keus en kun je goed uitzoeken of het vakgebied/ bedrijf echt bij je past. Wacht je te lang? Dan heb je kans dat die ene leuke plek waar jij zo graag heen wilde aan je neus voor bij gaat. Stageperiodes vallen namelijk vaak tegelijk, dat betekent dat het in die periodes erg druk is en ook je medestudenten druk op zoek zijn.

👉🏻 Tip 3: Stuur een goede CV
Misschien heb je nog geen of nauwelijks werkervaring, toch is het dan belangrijk om een correcte CV te maken. Heb je al wel wat werkervaring opgedaan aan de hand van bijvoorbeeld bijbaantjes of andere stages, vermeld dit dan zeker op je CV. Zorg voor een goed uitziende CV en denk ook aan spelfouten. Wil je graag weten hoe je een goede CV maakt, lees dan hier onze blog voor het maken van een CV.

👉🏻 Tip 4: Schrijf een goede motivatiebrief
Naast je CV is het ook belangrijk om een goed onderbouwde motivatiebrief te schrijven. In deze brief geef je aan waar je interesses liggen en waarom je juist graag bij dat bedrijf stage wil lopen. Wat zijn je verwachtingen van deze periode en wat zou je graag willen leren. Laat je brief lezen aan een paar mensen uit je direct omgeving, zij kennen jou immers het beste en ze kunnen je ook helpen om eventuele spelfouten uit de brief te halen.

👉🏻 Tip 5: Zoek naar vacatures
Een stageplek vinden is niet altijd even makkelijk, bedrijven hebben lang niet altijd online vacatures uitstaan voor stageplekken. Meestal heeft school wel een site waar bedrijven zich kunnen aanmelden voor een beschikbare stageplek. Maar ook op diverse andere sites zoals stageplaza.nl zou je kunnen kijken. Daarnaast vind je ook bij uitzendbureaus regelmatig leuke leer- werkplekken, kijk ook maar eens tussen onze vacatures

Het lijkt allemaal zo makkelijk, maar probeer je aan deze tips te houden en maak van je stage een onvergetelijke tijd!