#12 Vakantie in eigen land: Fryslân

Vakantie in eigen land: Fryslân 

Dit jaar blijven we door alle maatregelen lekker in Nederland en wat is er leuker dan te weten wat er valt te doen in ons kikkerlandje. Wij beginnen deze week met een paar Fryske weetsjes en tips foar moaie útstapkes. Want onder de Friese bewoners is het benoemd tot het mooiste lan op ierde!
Friesland heeft namelijk een eigenzinnig karakter, waardoor het voelt als een land in eigen land. In de zomer is Friesland een prachtige vakantiebestemming.

 ❤️ Alvestâdetocht (Elfstedentocht)
Denk je ook gelijk aan de Elfstedentocht als je Friesland hoort? Groot gelijk. Friesland is onder anderen bekend door de bijna 200 kilometer lange schaatstocht over natuurijs. Vandaag de dag hoef je niet eens te wachten op een strenge winter, want er zijn inmiddels al nieuwe varianten; fietsen, wandelen, surfen, varen, op de brommer en waarschijnlijk nog veel meer.
Vind je 200 kilometer wel iets te enthousiast voor je zelf?
Dan is het wel de moeite waard om de volgende plekken te bezoeken:
➥ Bruggetje van Bartlehiem;
➥ Het Elfstedenmonument bij Gykerk;
➥ De finish in het mooie Leeuwarden.

❤️ De 11 Fryske stêden (De 11 Friese steden)
Het zou niet compleet zijn als wij de Elf steden niet noemen, daarom geven wij jou hier het overzicht: Leeuwarden, Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindelopen, Workum, Bolswand, Harlingen, Franeker en Dokkum.
Heb je tijd over, bezoek ze allemaal. Het is de moeite waard!

❤️ Fryske marren (Friese meren)
Opzoek naar mooie meren? De meeste meren in Friesland zijn te vinden in de Zuidwesthoek. Heb je een (zeil)boot? Bezoek het Sneekermeer en het Heegermeer. Deze twee zijn erg populair doordat ze lekker langgerekt zijn. Geen boot? Niet getreurd. Je kan daar namelijk zeilboten en sloepen huren voor een heerlijke dag op het water. Wil je lekker een nachtje blijven slapen? Ook dit is mogelijk bij een van de vele Marrekrite aanlegplaatsen, midden in de natuur.

Wist je trouwens dat er in een koude winter over de Friese meren de Elf Merentocht wordt verreden? Dit is een mooie, maar vaak ook barre schaatstocht.

❤️ Bysûndere útstapkes by wiet waar (Bijzondere uitstapjes voor een regenachtige dag)
Bij vakantie in eigen land is de kans groot dat het een dagje regent, maar daar hebben wij ook rekening mee gehouden. Hier geven we je 3 leuke activiteiten die je kan doen;
➥ Bezoek de Mummies van Wieuwerd; hier gaan de meest vreemde verhalen de ronde over mummies, het is dus een kelder vol geheimzinnige verhalen.
➥ Bezoek het oudste nog werkende Planetarium van Eisel; hier werd de planeet Uranus ontdekt. Hoe bijzonder is dit?!
➥ Of bezoek het Woudagemaal; dit is het beroemde stroomgemaal in Lemmer, waar nog steeds gebruik van wordt gemaakt als het water in Friesland te hoog staat.

Heb je zin om bijzondere musea te bezoeken? Neem een kijkje bij het Jopie Huisman museum in Workum, het Modelspoortreinenmuseum in Sneek, het Verzet museum in Leeuwarden en zeker ook een bezoekje waard: het Fries Museum in Leeuwarden.

❤️ Fryske spesjaliteiten (Friese specialiteiten)
Als je dan toch al in Friesland bent dan moet je de volgende specialiteiten een keertje hebben geproefd:
✦ Fryske Sûkerbôle (Suikerbrood)
✦ Oranjekoeke (Oranjekoek)
✦ Drabbelkoeken uit Sneek
✦ Fryske dúmkes
✦ Het biertje Us Heit
✦ Sonnema Beerenburg
✦ Weduwe Joustra uit Sneek

En als je dan al lekker op stap bent vergeet je sûvenirs niet; een polsstok, een kaatsbal, een paar schaatsen, mooie herinneringen en misschien iets van de Fryske spesjaliteiten.

Misschien ook wel werken in het mooie Fryslân, dan hebben wij ook nog vacatures voor jou!

Volg ons op Facebook  en LinkedIn voor de nieuwste updates!