#20 Van to do naar to don't

Van to do-lijst naar to don’t-lijst

Er zijn twee groepen mensen als het om lijstjes gaat; de 1 kan er niet zonder en de andere wordt er helemaal gek van. Eén ding wat zeker is, is dat tijd een schaars goed is en daarmee ook waardevol. Dit is voor iedereen zo. Er valt zo veel te doen, dat je to do-lijstje sneller groeit dan wat je eigenlijk zou willen. Maar moet je al die dingen wel doen? En zo ja, moet het nu gedaan worden? Dit kan nogal voor stress zorgen.

👉đŸģ Wat is een to do?
Een to do is een taak die een bijdrage levert aan je leven of werk, maar kun je alle to do’s tegelijk doen? Nee. En om die reden moet je to do’s doorstrepen. Dat betekent niet dat je die taken niet gaat doen, maar dat je ze simpel weg nu niet kan doen. En zo verplaats je ze naar een to don’t-lijst, net zo lang tot je maar een paar taken overhoudt. Pas als er een to do is afgerond, is er plek om een to don’t te promoveren tot de to do-lijst.

👉đŸģ Hoe pas je het toe op je eigen leven?
Als eerst moet je weten dat je dit niet alleen op je werk hoeft toe te passen, maar ook zeker om uit te zoeken wat je echt wil doen in je leven.
Dit kan allemaal in 3 stappen:

● 1. Wat doe je het liefst?
Maak een lijstje met alles wat je graag doet en vanuit daar kan je beginnen met door te strepen, tot je nog maar 3 dingen op je lijstje hebt.

● 2. Ontdek je krachten
Schrijf alles waar je goed in bent in een cirkel en waar je niet goed in bent schrijf je buiten de cirkel. Focus je vervolgens op je kwaliteiten, maar vergeet niet dat je je ‘slechte’ kwaliteiten soms ook goed kan toepassen. Heb je bijvoorbeeld een botte kant? Dat klinkt negatief, maar die kan je prima toepassen als mensen je spullen proberen aan te smeren die je niet nodig hebt. Met een kort gesprek tot gevolg.

● 3. Schrijf je levensplan
Stap 1 is je einddoel en waar je nu staat is je startpunt. En wat ertussen ligt, is wat je moet doen om je einddoel te halen. Als je dit vastlegt in een persoonlijke strategie dan heb je je levensplan op een A4’tje. Weet je wat een leuke gedachte-oefening hierbij is? Je levensplan samen te vatten in maximaal 3 woorden. Bijvoorbeeld #tuinvoetballer voor een recruiter in de groenvoorziening die van voetballen houdt.

👉đŸģ En als je gek op lijstjes bent…
Kun jij niet genoeg krijgen van lijstjes, dan kun jij gebruik maken van de volgende lijstjes:

● 1. Ta-da lijst; hier op schrijf je wat je al hebt gedaan, alleen al naar deze lijst kijken, geeft je een voldaan gevoel. đŸ˜‰

● 2. To-be lijst; Dit lijstje herinnert je aan wie je het liefst wil zijn.

● 3. Could-do lijst; hier vervang je het woord van ‘moeten’ naar ‘kunnen’.

● 4. 1-3-5 lijst; 1 ding groot opschrijven de je moet doen, 3 middelmatige dingen en 5 kleine dingen. Zo herinner je jezelf eraan dat je niet alles kunt doen.

 Staat er boven aan jouw to do-lijstje dat je moet solliciteren? Dan kun je deze gelijk gaan afstrepen door op één van onze leuke jobs te gaan reageren.

Volg ons op Facebook en LinkedIn voor de nieuwste updates!