#21 Balans tussen werk & privé leven

Balans tussen privé- en werkleven

Een antwoord op onze problemen en dilemma’s zou opgelost kunnen worden met 1 woord: balans. Je wilt succesvol zijn op je werk, thuis wil je alles op orde hebben, gezond eten staat op de planning, samen met voldoende sporten, je sociale contacten onderhouden, daarnaast wil je je partner/kind(eren) ondersteunen, werken aan je persoonlijke ontwikkeling en af en toe tijd hebben voor jezelf. Soms lukt dit allemaal niet, je ploft iedere avond uitgeput op de bank en hebt geen tijd meer voor alle zaken die er echt toe doen. Toch is het fijn om te weten dat de boog niet altijd gespannen kan staan. Wanneer je merkt dat je steeds vaker moe of geïrriteerd bent en daardoor afspraken moet afzeggen, dan zou je een conclusie kunnen trekken dat je werk privé-balans vestoord is.

‘So there’s no such a thing as work-life balance. There’s work, and there’s life and there’s no balance.’ – Sheryl Sandberg

✔️ Je hebt maar één leven
Er is geen ‘werk leven’ of ‘privéleven’, het is gewoon jouw leven. De balans die wij proberen te vinden in werk en privé, gaat meestal over het gebrek aan vrije tijd. Of het gebrek aan energie om je vrije tijd op een zinvolle manier in te vullen. Je leven bestaat uit diverse gebeurtenissen, het maakt niet uit wat je doet en waar je bent. Ieder moment is dat wat het is, meer niet. Waar het op neer komt, is dat wij beter moeten worden in leven. Hoe doe je dit? Door je leven als één geheel te zien en je energie en tijd slimmer in te delen. Zo geniet je meer en kan je jezelf effectiever opladen.

✔️ Balans is een vaardigheid
Ja, dat lees je goed balans is een vaardigheid. Je zou het kunnen vergelijken met een smalle balk waar je overheen moet lopen, je moet hierop continu blijven balanceren, zodat je niet valt. Als je te heftig corrigeert, dan kan je overslaan naar de andere kant, maar als je zo goed bent in balanceren dat je zelfs op de balk blijft staan als deze heen en weer schudt, noem je dit veerkracht. Dit werkt in de praktijk ook zo in je leven. Hoe meer energie je hebt, des te makkelijker het is voor jezelf om in balans te blijven.  ‘Balans is geen doel dat je bereikt. Balanceren is een vaardigheid die je ontwikkelt.’

✔️ Houd je bezig met taken die ertoe doen

‘Het verschil tussen succesvolle mensen en zeer succesvolle mensen is dat die zeer succesvolle mensen haast altijd ‘’nee’’ zeggen tegen alles’ – Warren Buffet

Je moet bewust worden van waar je grenzen liggen en die moet je kunnen aangeven. Je kan beter 20% van je tijd besteden aan taken die 80% van het resultaat boeken, dan dat je 80% van he tijd in zaken stopt die maar 20% resultaat leveren. Dit kun je dus van je lijst afschrappen en zo zul je meer tijd overhouden voor je privéleven.

✔️ Geniet van je leven
Neem het leven niet zo serieus, maar geniet van je leven! Je moet van je leven genieten terwijl je werkt en genieten van je leven als je niet werkt. De reden waarom je je leven niet zou moeten indelen in ‘werk’ en ‘privé’ is omdat je het voor jezelf moeilijker maakt om mindful, tevreden en gelukkig te leven. Probeer zoveel mogelijk in het moment te leven, wat je ook doet. Geniet dus ook van een gesprekje met je collega of een avond met een goede vriend(in).

En dan zeggen wij het nogmaals; balans is een vaardigheid en geen einddoel. Probeer jezelf te trainen om beter te balanceren en zo zul je van zelf merken dat je minder chaotisch en gespannen bent. Vergeet ook niet te plannen en goed om te gaan met timemanagement, op deze manier houd je kostbare tijd over voor de zaken die er echt toen doen. 

Denk jij dat het nodig is om aan een nieuwe baan te beginnen om goed te blijven balanceren? Neem een kijkje tussen onze vacatures, wij helpen jou graag aan jouw droombaan.

Volg ons op Facebook en LinkedIn voor de nieuwste updates!