#23 Werksfeer van invloed binnen je bedrijf

Werksfeer van invloed binnen je bedrijf

Het werkklimaat heeft een grote invloed op het welzijn van medewerkers, maar ook op de prestaties van het bedrijf. Als er binnen de organisatie een slechte werksfeer heerst, zal het ziekteverzuim toenemen en op die manier zullen meer medewerkers het bedrijf verlaten. Dit is niet leuk voor de medewerkers, maar ook niet voor het bedrijf. Daarom moet je alert zijn als werkgever en werknemer om de sfeer op de werkvloer goed te houden. 

⭐️ (ge)motiveer(de) mensen
Als werkgever is het belangrijk om je medewerkers te laten merken dat je de inzet van de medewerkers waardeert en hen mee te laten denken in het behalen van successen. Sta altijd stil bij behaalde successen en vergeet niet om regelmatig complimenten te geven.

Als werknemer is het belangrijk, om jezelf te blijven motiveren om te presteren. Zoek de uitdagingen in je baan en bedenk altijd wat er zo leuk is aan je baan. Wat was de reden dat je zo graag bij dat bedrijf wilde starten. Ben je ergens niet tevreden over of zit je ergens mee? Maak het bespreekbaar. Dit zal ervoor zorgen dat het niet erger wordt en dat het wordt opgelost.

De zes wetenschappelijke sleutels tot motivatie zijn: ambitie, verwachting, focus, inzet, houding en je omgeving. Als je actief met alle 6 bezig bent, dan weet je dat je gemotiveerd zult blijven.

⭐️ Communiceer openlijk
Misschien herken je het wel, vaak worden confrontaties vermeden, hierdoor ontstaan er ergernissen en frustraties. Dit leidt ook tot een gespannen werksfeer. Het niet uitspreken van frustraties zorgt namelijk voor een roddelcultuur en alleen een open communicatie kan dit vervolgens doorbreken. Het is belangrijk om het probleem op een positieve manier te benaderen en gevoelens te uiten. Dus is de oplossing heel simpel: onderling goed en open communiceren.

⭐️ Show, don’t tell
Onthoud dat een prettige werksfeer creëren altijd bij jezelf begint. Je moet je gedragen hoe je wil dat de rest van de organisatie zich ook gedraagt. Wees oprecht geïnteresseerd in wat collega’s je vertellen, want met een open transparante houding ben je benaderbaar en zullen collega’s bij problemen zich eerder (durven) melden. Zorg ervoor dat collega’s elkaar beter leren kennen, naarmate medewerkers elkaar beter kennen zal er meer acceptatie en begrip voor elkaars gedrag zijn. Wat denk je van personeelsuitjes? Of teambuildingsdagen en borrels? 😉⭐️ Niet alleen maar gezelligheid
Vaak denken mensen dat het allemaal om gezelligheid draait, maar dit is zeker een misvatting hoe gezellig het ook klinkt. Volgens diverse onderzoeken blijkt dat mensen het fijn vinden om uitgedaagd te worden mits daar de juiste beloning tegenover staat. Het is zelfs zo dat 62% van de onderzochte mensen tijdens de nationale carrièrebeurs ‘inhoud van de functie & werkzaamheden’ het belangrijkst vindt tijdens een zoektocht naar een nieuwe baan.

Binnen Marnic uitzendbureau doen wij ook altijd ons best om de werksfeer goed te houden en met onze open communicatie helpen wij jou graag aan een baan. Loop gerust eens binnen bij één van onze vestigingen in Drachten, Rotterdam of Zwolle. En neem gerust een kijkje tussen onze vacatures, die posten wij overigens regelmatig op onze socials.

Volg ons op Facebook en LinkedIn voor de nieuwste updates!