#36 Recept voor oliebollen

Ons recept voor oliebollen

Het is al weer bijna zover, het einde van het jaar! Daar horen natuurlijk deze traditionele lekkernijen bij!
Met dit makkelijke recepten maak jouw eigen oliebollen. Pak je kookspullen er maar bij. 

Benodigdheden voor het maken van oliebollen;
✦ Keukenpapier
✦ Garde of mixer
✦ Steelpan + frituurpan of een bakpan 
✦ Keukenthermometer
✦ Mengkom
✦ Theedoek of plastic folie

Instructies;
► Verhit de melk in een steelpan tot het lauwwarm is.
     Voeg bij de melk het gist en de suiker en roer dit even door.
     Laat dit ongeveer 5 tot 10 minuten staan tot het begint te borrelen.
► Doe bloem en het zout in een kom en voeg het losgeklopte ei toe. 
     Mix dit door elkaar en voeg langzaam het gistmengsel toe,
     terwijl je blijft mixen. Ga door tot je een glad beslag hebt.
► Dek de kom met het beslag af met een theedoek of plastic folie
     en laat het een uur rijzen op een warme plek tot het in volume is
     verdubbeld. Het is belangrijk om het deeg goed te laten rijzen dit
     zorgt voor een luchtige, lichte oliebol.
► Verhit de olie in een ruime pan of in een frituurpan tot 180 °C
► Je kunt een keukenthermometer gebruiken om de temperatuur te
     checken of het testen door middel van een stukje brood. Je test het
     door een stukje brood in de olie te laten vallen. Als het gelijk gaat
     bruisen is de olie op temperatuur. Wordt het stukje meteen donkerbruin,
     dan is de olie te heet en als het stukje brood naar de bodem zakt is de
     olie nog niet heet genoeg. 
► Dip 2 eetlepels kort in de hete olie. Schep dan met de lepels in het beslag
     en maak er een bolletje van. Laat dan het beslag voorzichtig in de olie
     zakken. Je kunt ongeveer 4 oliebollen in een pan doen. Ligt natuurlijk wel
     aan de grootte van je pan, zolang er maar ze maar genoeg ruimte hebben.
     Tip: Je kunt ook een ijslepel gebruiken. 
► Je bakt de oliebollen in totaal 4 tot 6 minuten goudbruin.
► Als een zijde van de oliebol goudbruin is keer je de oliebol om.
► Dip je lepel weer even opnieuw in de olie voor iedere ronde oliebollen die
     je in de pan doet. Op deze manier zorg je ervoor dat ze niet blijven plakken
     aan de lepel en hierdoor kunnen ze ook niet een vreemde vorm krijgen.
► Als de oliebollen gaar zijn. Kun je ze uit de pan halen en laten uitlekken
     op keukenpapier.
► Bestrooi je oliebollen met poedersuiker en smullen maar!

Wij wensen iedereen een smakelijk oud & nieuw toe,
houdt het klein en blijf gezond!

 

Volg ons op Facebook en LinkedIn voor de nieuwste updates!