#38 Een loonbeslag, wat nu?

Hoe gaan wij om met financiële problemen
van een werknemer?

Door de tijd waarin wij leven merken wij dat er steeds maar mensen met financiële problemen kampen. Financiële problemen veroorzaken veel stress, wat het moeilijker maakt om helder na te denken, een situatie te overzien en om actie te ondernemen. Bij mensen die in de schulden raken neemt hersencapaciteit om te plannen, vooruit te denken en oplossingen te zoeken af, toonden psycholoog Eldar Shafir en gedragseconoom Sendhil Mullainathan aan.

Schulden komen vaak gepaard met schaamte, hoewel schaamte heel begrijpelijk is, is die niet altijd terecht. Niemand kiest er bewust voor om in de schulden te belanden. Schulden kunnen iedereen treffen. Financiële problemen beginnen vaak met weinig ruimte op je betaalrekening én het ontbreken van een buffer om tegenvallers op te vangen. Ook veranderingen in het leven zoals een scheiding, de geboorte van een kind, ziekte, ontslag, het overlijden van een partner kunnen het begin vormen. Je hebt het dus niet altijd in de hand. Wat je wel in de hand hebt is te zorgen dat het niet erger wordt. Vaak denken mensen te lang dat het wel goed komt of ze durven er niet over te praten.

Hoe gaan wij om met financiële problemen van een werknemer?
Als een werknemer van Marnic geldproblemen heeft komen wij er vaak achter doordat een incassobureau contact met ons opneemt. Het doel van dit incassobureau is om zo snel mogelijk de schuld terug te krijgen. Wij krijgen dan een loonbeslag binnen van het incassobureau, dit betekent dat er beslag wordt gelegd op het salaris van de werknemer.

Mocht jij bij Marnic werken en een loonbeslag hebben, dan gaan wij kijken naar wat de meest eerlijke oplossing is voor beide partijen. Het komt voor dat deurwaarders heel bot zijn, maar ze zijn vaak bereid mee te werken als je ze een voorstel doet voor een betalingsregeling. Daarom is het nodig dat wij duidelijk sturen en bemiddelen. Het kan voorkomen dat wij een beslagvrije voet niet in zijn geheel toepassen, maar na overleg met het incassobureau, deze aanpassen naar een bedrag waarbij je jouw schuld aflost en er ook nog leefgeld overblijft. We gaan meteen bij binnenkomst van het loonbeslag in onderhandeling met de deurwaarder en stellen een gedeeltelijk beslag voor, zodat je gewoon je boodschappen kunt blijven doen en de financiële wanhoop niet gelijk toeslaat.

Het beste wat je dus kan doen is direct aangeven dat er op financieel gebied iets speelt, zodat wij zo snel mogelijk kunnen kijken wat de mogelijkheden voor jou zijn. Daarnaast is het mogelijk om via ons coaching te krijgen, mocht je daar behoefte aan hebben. 
Wij snappen dat het moeilijk kan zijn om dit aan te geven. Maar weet dat het bij meer mensen voorkomt en dat wij jou graag willen helpen! Uiteraard gaan wij vertrouwelijk en discreet om met jouw financiële omstandigheden.

Heb jij een loonbeslag en ben jij er klaar voor om deze af te lossen? Ga dan lekker aan de slag, wij hebben een ruim aanbod van leuke, uitdagende functies waar je op korte termijn al kan starten.

Volg ons op Facebook en LinkedIn voor de nieuwste updates!