#39 Referenties, hoe werkt dat?

Referenties

Een goede indruk maken op je werk is niet alleen positief voor je huidige werkgever, maar kan ook van invloed zijn op je toekomst. Daarom gaan we wat verder op het inwinnen van referenties in. Een referentie inwinnen bij een oud werkgever is een goed middel om de kans verder te verhogen op het binnenhalen van een goede werknemer. Meestal is dit één van de laatste stappen van de sollicitatieprocedure.

Wellicht is het je ooit een keer gevraagd bij een sollicitatie; Waar kunnen wij referenties natrekken? Het is belangrijk om te weten dat het bedrijf waar je solliciteert niet zonder toestemming van jou referenties mag natrekken bij oud werkgevers. Doen ze dit wel, is dat in strijd met de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming). Ook mag het bedrijf niet alles vragen. Je mag formeel niet informeren naar het ziekteverleden van de sollicitant, maar je mag wel vragen naar zijn aanwezigheid en prestaties op het werk. Het is verboden om vragen te stellen over persoonlijke omstandigheden. Zo mag je bijvoorbeeld niet informeren naar geaardheid, politieke voorkeur of godsdienst.

Nou denk je natuurlijk, ik geef in ieder geval niet mijn negatieve referenties door. Dat moet je ook zeker niet doen. Maar heb je ook positieve referenties? Je wilt toch uiteindelijk die baan binnenslepen. De volgende vragen worden het vaakst gesteld bij het inwinnen van een referentie:

1. Hoe was het om met deze medewerker te werken?
Het antwoord biedt mogelijk inzicht in zaken zoals de algemene houding op de werkplek, hoe je collega’s behandeld, hoe je de werkverplichtingen hebt vervuld en toegewezen projecten hebt aangepakt en of je betrouwbaar bent.

2. Wat zijn de sterkste punten?
Misschien hebben collega’s en managers wel een ander beeld van de sterke punten van jou. Vaak zijn de kwaliteiten die andere mensen opmerken, de kwaliteiten die we het vaakst laten zien.


3. Wat waren de belangrijkste verbeterpunten?
Iedereen heeft zwakke punten en vaardigheden die verbeterd kunnen worden. Aan de hand van deze vraag worden verbeterpunten duidelijk. Het bedrijf moet wel rekening houden met de tijd die is verstreken sinds de referentie. In de tussentijd kun je deze zwakke punten mogelijk al hebben aangepakt en verbeterd.

4. Noem een van de beste prestaties.
Hiermee krijgt het bedrijf inzicht in hoe je jezelf mogelijk zult gedragen wanneer je bij hun organisatie te maken krijgt met soortgelijke uitdagingen.

5. Als je deze medewerker nogmaals zou kunnen aannemen,
    zou je dat dan doen? Waarom wel of niet?

Deze eenvoudige vraag is misschien wel de belangrijkste. Een referentie die iemand opnieuw zou aannemen, geeft aan dat de medewerker integer is en waarde toevoegt aan een team. Als een referentie echter aarzelt om een medewerker nogmaals aan te nemen, kan dat een waarschuwingssignaal zijn.

Het is dus erg belangrijk om een goede naam op te bouwen. Het zal toch zonde zijn dat die nieuwe baan op het laatste moment afketst als het op de referenties aankomt. Net als dat het belangrijk is om je afspraken na te komen wat betreft sollicitatiegesprekken. Je weet nooit wanneer je iemand weer tegenkomt bij een ander bedrijf of in een andere functie. Dus kom altijd opdagen, of meld je netjes af met een goede reden.  

Als het goed is laat je het best mogelijke van jezelf zien op je werk. Maar wellicht kijk je na het lezen van deze blog toch iets anders naar jou functioneren. Heb jij nog vragen? Neem dan eens contact met ons op.

Benieuwd naar wat wij allemaal te bieden hebben aan nieuwe uitdagingen, neem dan gerust eens een kijkje tussen ons aanbod.

Volg ons op Facebook en LinkedIn voor de nieuwste updates!