#44 Omscholing

Omscholing

De coronapandemie heeft Nederland al bijna een jaar in zijn greep. Veel werkgevers hebben het moeilijk, en daardoor zijn veel banen onzeker geworden. Vooral in de horeca, toerisme en evenementenbranche hebben ze het zwaar te voorduren. Maar wellicht heb je al langer het gevoel dat je niet gelukkig bent met je baan. Of wil je juist jezelf meer ontwikkelen. Denk dan eens aan omscholing. Hierbij geven we jou hopelijk een zetje in de juiste richting.

Wat de aanleiding is voor omscholing is eigenlijk best belangrijk. Als je vanuit je eigen interesse een ander beroep wilt aanleren, heb je veel motivatie om hierin te slagen. Hierbij een aantal vragen om na te denken wat je precies wilt. 

♦ Is er bepaalde kennis die je zou willen opdoen?
♦ Wil je graag met je handen bezig zijn? Of zit je liever op kantoor?
♦ Werk je graag met mensen?
♦ Wil je doorgroeien naar een leidinggevende functie?
♦ Welke kennis van je huidige werk wil je gebruiken in een nieuw beroep?
♦ Zijn er eigenschappen van jezelf die je wilt versterken?
♦ Zijn er bepaalde sectoren/beroepen waarin je geïnteresseerd bent?
♦ In welke sector is veel vraag?

De huidige arbeidsmarkt
Op de laatste vraag willen we graag dieper in gaan. Want het is goed om te onderzoeken welk beroep of welke branche aantrekkelijk is op dit moment. Is er bijvoorbeeld wel vraag naar de functie die jij wil?
Volgens de prognose van het UWV daalde het aantal banen in twee jaar tijd met 189 duizend. Daarmee komt het aantal banen in 2021 uit op hetzelfde niveau als in 2018. Maar niet in elke sector is een daling te zien. Het is algemeen bekend dat er een schaarste in de techniek is. Dus als je graag met je handen wil werken, is de keuze in de techniek heel breed. Maar ook in de sectoren zoals het onderwijs of de zorg zijn tekort aan mensen. Met het onderstaande geven we jou een top 10 meest gevraagde beroepen. 

❶ Timmerlieden
❷ Elektriciens
❸ Loodgieters       
❹ Vrachtwagenchauffeurs
❺ Kwekers/tuinders           
❻ Schilders
❼ Monteurs industriële en landbouwmachines    
❽ Schoonmakers in hotels, kantoren e.d.
❾ Laders en lossers                 
❿ Administratief productiepersoneel

Niet te vergeten is het allerbelangrijkst om je passie en talent te volgen. Je zult merken wanneer je veel passie en interesse in je vak hebt, het je een stuk makkelijker afgaat. En waar word jij nou gelukkig van? Want iets waar je veel tijd doorbrengt, moet toch ook leuk zijn? Allemaal dingen waar je goed over na moet denken. 

Opleiding
Nadat jij het perfecte beroep gevonden hebt, of jij weet waarin jij jezelf wil ontwikkelen, moet je de keuze voor een opleiding of een cursus maken.
Vanuit Marnic bieden wij in samenwerking met Doorzaam opleidingen, cursussen en leertrajecten aan. Met praktische informatie, vergoedingen en vacatures ondersteunen wij onze uitzendkrachten. Voordeel bij ons is dat we direct aan de slag gaan om jou direct in het werkveld te plaatsen. Veel van onze opdrachtgevers staan open voor leerlingen. Ze willen je graag de praktijk leren en jou opleiden tot een echte vakman. Kijk tussen onze vacatures en volg je passie en talent!

Kijk voor informatie hier over Doorzaam

 

Volg ons op Facebook en LinkedIn voor de nieuwste updates!