#6 Tips om je carrière een boost te geven

Tips om je carrière een boost te geven       

 

👉🏻 Tip 1: Begin met het eind in gedachte

Ofwel, ‘’Begin with the end in mind’’ is een mindset waarin je je eerst voorstelt wat je wilt bereiken. Bijvoorbeeld: “Ik wil over vijf jaar een hoge functie bekleden.’’ Het kan natuurlijk ook een stuk simpeler, zoals bepaalde vaardigheden leren via trainingen en relevante kennis vergaren via opleidingen. Of het opdoen van praktische ervaring via stageplekken. Vervolgens is het belangrijk om een persoonlijk plan op te stellen en na te leven om die doelen te bereiken.

👉🏻 Tip 2: Gebruik het internet

Heb je inspiratie nodig of weet je niet welke vaardigheden passen bij jouw toekomstige, gewenste job? Speur internet af voor inspiratie. Denk aan YouTube, Google en LinkedIn. Hier vind je vaak blogs, video’s of artikelen over vaardigheden en hoe je die kan (door) ontwikkelen. Daarnaast is het ook handig om onze blogs te bekijken of er een blog tussen staat waar je wat mee kan.

Met deze tip bedoelen wij niet dat je ontslag moet nemen en een andere baan moet zoeken. Nee, wij bedoelen: ga eens op onderzoek hoe jij jezelf kunt verbeteren of misschien wil je je omscholen. Door websites zoals Google Garage (gratis), Udemy of New Heroes (beiden niet gratis) te bezoeken kun je eens kijken of er interessante mogelijkheden voor je zijn.

Ga ook eens een gesprek aan met iemand uit het vakgebied dat je interesseert, zij kunnen je er alles over vertellen en daarnaast breid je op deze wijze ook je netwerk uit.

👉🏻 Tip 3: Probeer iets anders, bijvoorbeeld techniek

Denk je aan omscholen, denk dan ook eens aan een vak in de techniek. Zo kan je een nieuwe baan zoeken als timmerman, loodgieter, in de bouw of iets met schilderen, bijvoorbeeld jachtschilder. Dit zijn banen voor harde werkers. Hoewel het hard werken is, werk je met je handen, ben je onder de mensen en kan je je eigen creaties bewonderen. Als dat je aanstaat, dan is dat misschien iets voor jou. Zowel tijdens de economische- als de coronacrisis blijven mensen met een technische achtergrond en/of opleiding veelal aan het werk.

Een andere richting inslaan kan bijvoorbeeld ook zijn door te kiezen voor design of ICT. Je kan dan bepaalde onderdelen van design, ICT of business leren op websites zoals Udemy, maar je kan natuurlijk ook naar een fysieke (avond)school gaan om dit te leren.

Ook als je wat ouder bent en uitgekeken bent op je werk kan je kiezen voor techniek. Vaak kun je werken en leren combineren of je volgt een avond opleiding. Vergeet niet dat we tot ons 67e jaar moeten werken en doe dat dan met plezier!

👉🏻 Tip 4: Vrijwilligers werk

Vrijwilligerswerk wordt gewaardeerd en je kan het ook op je CV zetten. Met vrijwilligerswerk doe je ervaring op en het gevoel van tijd en inspanning terug geven aan de samenleving is zeker de moeite waard. Wat is nou mooier dan de dag van een eenzame oudere kwalitatief beter maken? Vrijwilligerswerk vergroot niet alleen je netwerk en toekomstige baankansen, maar ook je status in de gemeenschap, wat je natuurlijk ook meer werk kan bezorgen.