Veilig werken

Helaas horen we nog regelmatig dat veiligheid te veel wordt overdreven. Het gaat immers al jaren goed, er is nog nooit iets misgegaan, dus waarom zouden we het moeten veranderen. Toch kun je veiligheid nooit overdrijven, het is te belangrijk om het makkelijk van je af te schuiven. Hier een aantal tips om meer bewustwording over veiligheid te creëren bij jezelf, maar ook bij collega’s en werkgever.

1. Word bewust van de mogelijke gevolgen van onveilig werken
Medewerkers in de bouw, logistiek, groenvoorziening of techniek zijn nog vaak niet voldoende bewust van welke risico’s sommige werkzaamheden met zich meebrengen. Daarom is er het VCA-certificaat in het leven geroepen. Hier leer je in te schatten welke risico’s er zijn en welke maatregelen je kunt nemen. Als je deze cursus nog niet hebt gevolgd, vraag dan je werkgever naar de mogelijkheden of neem zelf het initiatief om deze cursus te volgen. Overal in Nederland worden er cursussen en examens afgenomen.

Organiseert jouw werkgever regelmatig een bijeenkomst of toolboxmeeting? Blijf betrokken. Mocht er een ongeval gebeuren, kan iemand zijn ervaring delen en kunnen jullie samen een plan bedenken om het in de toekomst te voorkomen.

2. Gebruik bescherming
Belangrijk onderdeel van veilig werken zijn de persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s). Gebruik dit wanneer de situatie hierom vraagt. Gelukkig is het vanzelfsprekend dat mensen werkschoenen dragen. Maar er zijn zoveel meer beschermingsmiddelen. Werk je op een bouwplaats? Draag dan te allen tijde een bouwhelm. Werk je op een plek met een hoog geluidsniveau? Gebruik oordoppen of oorkappen. Andere voorbeelden van PBM’s  zijn veiligheidsbrillen, gelaatsmaskers, mondkapjes of handschoenen. Werk alleen met gekeurde gereedschappen, PBM’s en valbescherming.

3: Neem voldoende rust
Veel ongelukken gebeuren omdat mensen niet scherp zijn in hun handelen. Slaap voldoende en neem bijvoorbeeld ook genoeg pauze. Heb je haast met het werk? Laat dit niet ten koste gaan van de veiligheid. Wat bijvoorbeeld goed helpt is een zorgvuldige planning maken van de werkzaamheden.

4. Zorg voor een opgeruimde werkplek
Een rommelige werkplek zorgt doorgaans voor meer fouten, dus ook meer ongelukken. Een opgeruimde werkplek zorgt niet alleen voor overzicht, maar zorgt ook voor een efficiëntere werkwijze. In de hectiek van een gewone werkweek kom je er misschien niet altijd aan toe, maar probeer in ieder geval aan het einde van de werkdag je werkplek op te ruimen. Is het een keer rustiger op het werk? Benut je tijd dan om alle gereedschappen en materialen te ordenen.

5. Maak je werkgever of leidinggevende bewust van veilig werken
Vind jij dat het onveilig is op de werkvloer? Of vind jij dat een collega onveilig handelt? Praat daar over met je collega’s of durf dit te melden bij je leidinggevende. Word je klacht niet opgelost of niet serieus genomen? Kun je dit melden bij de inspectie sociale zaken en werkgelegenheid (SZW). Maar probeer altijd eerst goed het gesprek aan te gaan voordat je dit onderneemt.

6. Gebuik je gezonde verstand
Je zult misschien niet altijd alle wet- en regelgeving uit je hoofd weten. Maar we hebben nog altijd ons gezond verstand.
Iedereen heeft het vermogen gevaarlijke situaties in te schatten. Maar als je onervaren bent is dit soms moeilijker. Weet jij niet goed hoe een machine werkt? Maar wil je dat niet laten merken aan je ervaren collega’s? Denk dan na over de mogelijke gevolgen. Laat het een ervaren collega voordoen. Een veilige werkplek creëer je ten slotte samen!

Ben jij op zoek naar een nieuwe, veilige werkplek? Neem dan eens een kijkje tussen ons ruime aanbod van vacatures.

Volg ons op Facebook en LinkedIn voor de nieuwste updates!