De PAWW regeling

Wat is de PAWW regeling?

De PAWW (Private Aanvulling WW en WGA) is een uitkering om de versobering op de WW- of WGA-uitkering aan te vullen. Na maximaal 2 jaar loopt de uitkering namelijk af. Dit kan mogelijk financiële gevolgen voor je hebben. Daarom is er de PAWW-regeling die ervoor zorgt dat je langer financiële zekerheid houdt tot mogelijk 14 maanden extra uitkering. 

Voor wie?

Alle uitzendkrachten zijn vanaf 1-8-2022 aangesloten bij de SPAWW en kunnen aanspraak maken op een PAWW-uitkering. Om dit goed te regelen hebben de vakbonden samen met de werkgevers in de uitzendbranche cao-afspraken gemaakt om deel te nemen aan de PAWW. Daarbij is afgesproken dat de bijdrage die normaliter door de werknemer zelf wordt gedaan, wordt gecompenseerd door de werkgever. 

De PAWW uitgelegd

De periode dat je recht hebt op een WW- of WGA-uitkering is nu minder lang dan vroeger. De maximale duur van de WW- en de WGAuitkering is 24 maanden. Werk je langer dan 10 jaar, dan is de opbouw nog maar een halve maand WW of WGA per gewerkt jaar. De PAWW repareert de kortere uitkering na afloop van de WW en WGA. Dus met de PAWW-uitkering verleng je als het ware jouw uitkering.

Wie betaalt de PAWW?

Jouw werkgever, Marnic uitzendbureau, betaalt de bijdrage voor de PAWW. Jouw brutoloon wordt eerst verhoogd met het percentage van de bijdrage (0,2% in 2022), vervolgens houdt de werkgever, Marnic uitzendbureau, de bijdrage in op jouw brutoloon inclusief de compensatie. Dit is zo afgesproken door de werkgevers- en werknemersorganisaties. 

Lees alles uitgebreid in de flyer van de NBBU.